lördag 27 november 2010

Adventskalender


Den 1 dec till den 24 dec kommer det att öppnas en lucka varje dag på www.patriciaaxelsson.blogg.se. I luckorna gömmer sig gåvor från olika företag! Vill du vara med och tävla gå in och kolla redan nu för att ha dubbel chans att vinna!

... Första Advent...


Vår väg hemma är glashal. Man kan ju tro att det ska vara välplogat när det står en traktor och skräpar vart man än tittar men icke... De där traktorägarna har väl fullt upp att ploga och sanda gator i den stora staden Göteborg kan man tänka... Vi som bor på landet, och inte har en egen traktor, får väl skylla oss själva antar jag...
Den lilla hunden vi har, Aztrid, hon har aldrig sett snö, så hon har varit skeptisk ett par dagar nu när vi varit ute. Men i dag så kom hon på att det var nog ganska kul det där vita, kalla... Hoppade och skuttade, sprang som en galning över allt. Själv tycker jag att det mest är bara väldigt kallt ute, -8 och nordanvind, det blir väldigt kallt ute då. Det hade varit himla käckt med en braskamin då, både för värmen skull och mysfaktorn...

...Julpyntningen är på gång här. Det är väl märkligt vad vanans makt är stor. Jag har en tendens till att ställa fram samma saker varje år, på samma plats. Men i är har jag ju ett nytt hus att pynta i och vet inte hur jag ska ha det. Vet liksom inte vart jag ska ställa mina saker... Snacka om I-landsproblem..!!! När vi dessutom har rivit ner vår klädkammare för att vi ville ha ett större kök så har vi det ju liiite rörigt hemma...

...Nog om det. Vi hade 1:a adventsfika på jobbet i fredags och det var min avdelning som skulle fixa fikat. Jag gjorde en

Pepparkakscheesecake

Tillagningstid:
ca 50 minuter

Ingredienser:
Botten:
100 g pepparkakor, ca 25 stycken
50 g smör

Fyllning:
3 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 burk(ar) kesella, (10% á 250 g)
1 citron, det rivna skalet

Garnering:
1 apelsin
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
200g philadelphiaost
1/2 dl florsocker

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smula pepparkakorna i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det. Tryck ut och platta till smulorna i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter

3. Vispa ner sockret i äggen, tillsätt kesella och citronskalen. Rör samman. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min tills smeten stannat.

4. 'Rör ihop philadelphia och florsocker och bred det över den avsvalnade cheescaken.

5. Strimla skalet från apelsinen och koka det i socker och vatten 5-10 min utan lock tills det blir en simmig lag. Lyft upp skalstrimlorna och garnera med dem .

Den är farligt god... ;-)

Ha en härlig Första advent

Kramizar Anne