Katja hete de visst...
Det lustiga var att jag fick två äppelträd i födelsedagspresent av min mamma och mina systrar vara av det ena faktiskt var av sorten Katja. Små, rödgula, söta och goda... det blev äppelpaj på kalaset, inte så svårt att räkna ut va ;-)
I dag så kokade jag äppelmos på de som var kvar, med vanilj i, den blev sååå god...
Äppelmos med vanilj
1kg äpplen
2dl vatten
1vaniljstång
1,5dl socker
1tsk Atamon, flytande konserveringsmedel
ev en kanelstång
ca 7-8dl
1. Skala, kärna ur och dela ner frukten i bitar. Lägg ner dem i en kastrull med vattnet.
2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg ner i kastrullen. Lägg även ner den urskrapade stången. Låt sjuda ca30 minuter, rör om då och då.
3. Rör i sockret och rör om det tills det smällt. Tag kastrullen i från värmen och häll i Atamon
.
Häll upp i varma och rena burkar eller frys in moset när det svalnat.
...Min födelsedagspresent av maken är en liten sak som jag önskat mig ett bra tag...