torsdag 17 oktober 2013

...Min Ringblomssalva...


12 ringblommor 
Solrosolja
Bivax
Sheasmör
ev någon god doftande olja, kanske mandarinolja el lavendelolja 


Gör så här:
- Plocka cirka 12 stycken Ringblommor och nyp av kronbladen. 
- Lägg dem i en glasburk och häll över vegetabilisk olja (exempelvis rapsolja) , så att den täcker bladen.
- Låt stå i ett soligt fönster i ungefär en vecka (gör ingenting om du låter det stå längre)
- Sila oljan 
- Proportionerna är 100 ml ringblomsolja, eller 3g ringblomsextrakt + 20 gram bivax, 20 gram Sheasmör. Det går det att göra så stor eller liten sats man vill. Vill man ha en lite tjockare konsistens kan man öka mängden bivax.
- Sätt ner ett kärl, gärna med "hällpip", med ringblomsoljan i ett vattenbad och lägg i bivaxet och sheasmöret så att det smälter.
- Vill du ha lite doft på salvan så kan du droppa i någon av någon doftande olja, ca30 droppar.
- Ta upp kärlet och fyll din burk med salvan innan den stelnar  .

- Klart att använda! 

Jag använder min salva/kräm till mina händer så här års. De spricker och torkar ut något så fruktansvärt, tror inte jag är ensam om det. Att jag dessutom har ett jobb som gör att jag tvättar händerna en million gånger om dagen gör väl inte det hela bättre. Ringblomssalvan funkar även väldigt bra till babyrumpor, självsprickor


Sheasmörets feta ytan skyddar mot väder, vind, irritation och bevarar fukt bra (bättre än olja, t. ex. i fotkräm). Påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda. Sheasmör har naturlig solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna. 
Salvan gjord på blombladen är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och är bra att använda på bland annat småsår, blåmärken, såriga bröstvårtor (vid amning) och röda babystjärtar. Färgämnet xantofyll i salvan är det verksamma ämnet som gör att sår och skador på huden läks snabbare och utan ärrbildning.

Jag valde att köpa mitt bivax och mitt Sheasmör HÄR