onsdag 19 augusti 2009

...Majonäsburken och två koppar kaffe...
När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe.


En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på

bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar.

Han frågade sedan sina studenter om burken var full.

Studenterna samtyckte till att den var det.


Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studen-terna om burken var full. De höll med om att den var det.


Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'JA'.


Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade. Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.


Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.


Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet.

Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn.

Ta med din partner ut på middag.

Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.

Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.


.....tänkvärd eller hur

4 kommentarer:

Milla sa...

Ja den där har jag läst förr och den får en verkligen att tänka till en extra gång :)
Kram

Anki N sa...

Kanonbra skrivet!! En sund karl. Visst är de så, man ska se till de viktiga först o de mindre viktiga i slutänden...

Kramiz Anki N

Paula sa...

Visst borde golfbollarna komma först och sanden sist men tyvärr ibland kommer sanden först sen stenen och sist bollarna.
Sanden först sen stenen och sist bollarna då fick dom inte plats va!? Den dagen är det nog tyvärr många som tänker om!!!

Visst har man alltid tid för en kopp kaffe med vännen men tar sig för sällan den tiden...

Milla sa...

Hejsan.

Jag "går efter" Gi/lchf jag blandar dom lite.
Just nu är jag inne på rivstart och då äter man ju inget bröd,pasta,potatis och ris med andra ord inga kolhydrater. Eller rättare sagt man får äta 15-20g kolhydrater på en dag och det är inte mycket.Så därför blir det ju mycket ägg,sallad och en del feta ostar och såser ;) Men gud så gott det är ;)
Du får gärna maila vad du vill ha tips om eller veta.....lättare att svar tycker jag.

Kram