onsdag 8 februari 2012

...B(r)AKförkylning...

...Fick gå hem från jobbet i går...
Tokförkyld
...Huvudvärk från hell dessutom..
Försöker hålla mig uppe på bena en stund men får kasta mig ner i soffan när orken tryter...
Jag har någon märklig åkomma, jag blir såå stressad när jag är sjuk och inte orkar göra något. Det försöker jag bota med att i alla fall resa på mig och göra något...det funkar väl så där kan man säga...att börja dammsuga för att bota huvudvärk är kanske inte det bästa sättet att bota den. Det är väl just när Horton är här och brötar som jag tar till de lite okonventionella metoderna...de funkar INTE kan jag meddela...det enda som händer är att maken kommer och ger mig ett gäng vita piller när jag åter igen landar i soffan med ännu mera värk...

...Idag så startar jag upp min Kitchen Aid...
En av makens sämre kompisar har av olika anledningar blivit skyldig mig en baksten och en sådan var vi och hämtade på hans stenhuggeri. Måste säga att jag är imponerad. Vilka bröd jag fick till, glömde dock att jag hade varmluften på i ugnen så de fick nog för mycket färg. Måste också rekommendera Manitoba Cream , det var nog det mjölet som fick mitt bak att nå oanade höjder...
Eller vad tycks...



...Jag har beställt ett "startpaket" med surdeg i från Mejeribolaget för 19:-, vi får väl se vad det kan innehålla. Jag har alltid trivts i mitt kök, men som det har sett ut det sista året så har det inte inbjudit till bak. Det har inte funnits ordentliga ytor till att arbeta på, men det gör det ju nu när köket är klart...

Ha en trevlig afton, nu kryper jag ner i soffan igen och kikar på mästerkockerna...

Anne


Sirapslimpa


1l mjölk/yoghurt

50g jäst

1tsk salt

1 dl rapsolja eller smält margarin

2,5 dl sirap, Vanlig eller brödsirap

2 tsk brödkryddor

2dl fiberhavregryn

Manitoba Cream tills degen är klibbfri, jag glömde mäta hur mycket jag använde…


Värm vätskan till lagom temperatur, har du margarin så smält det här i också. Lös upp jästen med saltet och lite av degvätskan.

Häll i sirapen och ev. brödkryddor.

Häll i havregrynen och blanda ner mjölet tills du får en bra och smidig deg.

Låt degen bli arbetad i bakmaskinen minst tio minuter.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen, knåda den och forma till två limpor, in i ugnen nedre delen i 175C i ca 45 minuter.

Låt svalna på galler.





3 kommentarer:

Nypan sa...

Brödet ser jättegott ut, så jag stjäl ditt recept så där rakt av.

Hoppas att huvudvärken ger med sig, vet precis hur det känns.

Kramar i massor

Ankii Nilsson sa...

Stackas Anne...fy o uch för förkylningar.

Hur dax börjar vi skära i brödet? ser guddomligt ut...mmmmm


Kramiz o krya på dig

Nypan sa...

Köttfärspaj med fetaost
4 port. ca 1 tim
Ingredienser
Pajdeg
125 gram
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk vatten, kallt
Fyllning
1 st röd lök, liten
3 msk smör
300 gram köttfärs
salt
svartpeppar, malen
1 dl svarta oliver, urkärnade
100 gram fetaost
2 st ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Tillagning
1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, antingen för hand eller med hjälp av en matberedare. Vira in degen i plastfolie och låt den vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C.
2. Kalva ut degen och klä en osmord pajform, ca 24 cm i diameter med pajdegen. Nagga botten med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 12 minuter. Sänk sedan värmen till 200°C.
3. Skala och hacka löken . Häll matfett i en stekpanna, ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När bubblorna slutat bubbla - lägg i lök och färs och bryn under omrörning tills den blivit torr och smulig.
Smaka av med salt och peppar.
4. Skiva oliverna, blanda ner dem (jag hade oliverna på sidan om) och fetaosttärningar i köttfärsen. Fyll pajskalet med köttfärsen.
5. Vispa ihop ägg och mjölk - salta och peppra. Häll äggstanningen över färsen och strö sedan ost över det hela.
6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera pajen tillsammans med en fräsch grönsallad.
Smaklig spis
Kramiz