tisdag 25 juni 2013

...Värsta sockerbomben...

...tappat bort kortet på denna goa...
                         




Sockerkakan
100 g smör
1 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1/2 tsk salt

Maräng
5 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
100 g mörk choklad (smält)
1/2 krm ättika

Chokladkräm4 äggulor
1/2 dl strösocker
1 dl grädde
150 g mörk choklad
1/2 msk flingsalt

Servering
4-5 dl grädde
Hackad dajm eller det man själv tycker passar

Ugn 150 grader ca 40 minuter

Vispa smör och socker mjukt och smidigt
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken
Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ned dessa i smeten
Fördela smeten i en mindre långpanna

Maräng
Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp.
Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt och öka hastigheten på vispen. Vispa tills marängen är vit, blank och fast.

Vänd ned den smälta chokladen slarvigt i marängen och fördela chokladmarängen i formen ovanpå sockerkakssmeten.

In i ugnen ca 40 minuter

Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och strösocker i en kastrull.
Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar sjuda, tjockna och bli blank. Ta bort krämen från plattan och rör ned den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält och vänd ned flingsaltet.

Servering
Vispa grädden fluffig.
Skär tårtan i 2 bitar. Lägg den ena biten på ett fat
Bred chokladkräm över och toppa med hälften av den vispade grädden
Lägg på den andra tårtbotten och fördela resten av grädden på toppen.

Serveras med fördel till en kopp starkt kaffe...;)

Inga kommentarer: